TRAININGEN

- Communinicatie / Interactie modules

- Afstand en nabijheid



ORGANISATIEADVIEZEN

- Organisatie en Vrijheidsbeperkende
  maatregelen




ONDERWIJS



IMPLEMENTATIETRAJECTEN

- Vrijheidsbeperkende maatregelen in
  de psychiatrie


Vrijheidsbeperkende maatregelen in
  verpleeg- en verzorgingshuizen



SYMPOSIA



BEVEILIGINGSADVISERING


 
 






VRIJHEIDSBEPERKENDE INTERVENTIES IN VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN


In de zorg voor mensen die verblijven in verpleeg- en verzorgingshuizen staat het wonen voorop. Ondanks moeilijkheden en beperkingen is alles gericht op een zo normaal mogelijke oude dag, met alle noodzakelijke zorg en begeleiding. Toch lijkt het steeds vaker nodig om gebruik te maken van middelen en interventies die de vrijheid van individuele bewoners beperken.


Sommige bewoners verdwalen, dreigen te vallen, zijn boos en opstandig, zijn verward en komen ’s avonds niet meer tot rust. Om hun veiligheid te garanderen en om de bewoners te beschermen in situaties waarin zij dit zelf niet meer kunnen, is het gebruik van vrijheidsbeperkende interventies soms nodig. Bedhekken, Zweedse banden, verpleegdekens, tafelbladen aan de stoel, gesloten deuren en medicatie zijn interventies die gebruikt worden. Niet altijd is duidelijk of de bewoners daarmee in-stemmen. Is er sprake van verzet of niet? Is er toestemming door wettelijk vertegenwoordigers of familie? Is er sprake van dwang-behandeling. Moet de wet BOPZ of WGBO worden toegepast? Moet er gemeld worden aan de inspectie? Is het wel ethisch ver-antwoord om deze middelen te gebruiken?
Allemaal vragen die actueel en dringend zijn en vaak moeilijk te beantwoorden omdat er onvoldoende kennis aanwezig is of omdat er grote verschillen van mening bestaan tussen de zorg-verleners. Aan de andere kant doen familie en maatschappij een steeds dringender beroep op organisaties en zorgverleners om transparanter te werken en verantwoording af te leggen. Ook toetst de Geneeskundige Inspectie of alles wel volgens de wet en de regels verloopt.


Mendiciosa is een organisatie die deskundigheid in huis heeft op het terrein van vrijheidsbeperkende interventies in de zorg voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze deskundig-heid komt voort uit nauwe samenwerking met het veld, de Inspectie, het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, Arcares, universitaire centra en verschillende praktijkorganisaties voor zorg aan ouderen. Mendiciosa stelt haar expertise ter beschikking door deskundige medewerkers uit deze organisaties in te zetten bij het uitvoeren van haar opdrachten.


Mendiciosa richt zich op training, scholing en deskundigheids-bevordering van zorgverleners. Thema’s zijn: wetgeving (BOPZ, WGBO, Kwaliteitswet), gebruik van richtlijnen of handreikingen (CBO-richtlijn, Arcares handreiking, kwaliteitscriteria) en ethische vraagstukken. Mendiciosa hanteert als uitgangspunt dat kant en klare training, scholing of deskundigheidsbevordering rondom vrijheidsbeperking niet bestaat. Mendiciosa wil in samenspraak met de klant komen tot een aanbod op maat. Een aanbod dat past bij de concrete behoefte en bij de aard van de organisatie en haar medewerkers.


Mendiciosa biedt u vrijblijvend de mogelijkheid om tijdens een gesprek te onderzoeken of scholing op maat geboden kan worden. Zo zijn in het recente verleden bij verschillende organisaties scholingen en trainingen op maat verzorgd:

  • kennis van de wet BOPZ voor verpleeghuisartsen en leidinggevenden
  • praktische toepassing van deze wetten voor verzorgenden in
        een multidisciplinair team
  • ethische besluitvorming via een concreet stappenplan
  • werken met een richtlijn voor vrijheidsbeperkende interventies.



  • KORTOM MENDICIOSA WIL GRAAG MET U IN GESPREK
    Na het formuleren van een heldere probleemomschrijving kunt u concluderen of onze organisatie voor u van belang kan zijn op het gebied van training, scholing en deskundigheids-bevordering, gericht op het gebruik van vrijheidsbeperkende interventies in de zorg voor uw bewoners.